Każdy zna smak prażonej cebulki, która jest niezbędnym dodatkiem do dań typu fast food. Aromatyczna, chrupiąca znacząco podnosi walory smakowe wszelkiego rodzaju zapiekanek, hamburgerów czy kebabów, jednak to nie wszystko.

Zastosowanie cebulki prażonej

W zasadzie można powiedzieć, że cebula prażona ma nieograniczone zastosowanie w kuchni, wszystko zależy od fantazji i kreatywności kucharza.

Cebula prażona wykorzystywana jest przede wszystkim jako dodatek do serwowanych potraw, przede wszystkim do fast foodów, ale także jako dodatek do pizzy, sałatek czy pierogów.

Prażona cebulka staje się coraz bardziej popularna w kuchniach domowych, jest łatwo dostępna i jeszcze łatwiejsza w zastosowaniu. Prażoną cebulkę można kupić w każdym większym sklepie spożywczym czy ze zdrową żywnością.

Jak ją wykorzystać w domu? To bardzo proste, wystarczy posypać nią gotowe już potrawy, by dodać im smaku. Cebulki prażonej nie należy dodawać wcześniej do gotowania, ponieważ straci swoją charakterystyczną chrupkość.

Oczywiście cebula prażona jest niezbędnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek, zarówno robionych tych na bazie bagietek, jak i tych przygotowywanych na bazie ziemniaków.

Cebulkę można dodawać także do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych lub warzywno-owocowych. Chrupiąca cebulka, prażony słonecznik, pestki dyni, orzechy doskonale poprawiają doznania smakowe.

Doskonale komponuje się także z różnego rodzaju serkami homogenizowanymi lub ziarnistymi, wystarczy tylko je posypać, by zyskały zupełnie nowy smak.

Cebulkę można dodawać także do:

-ziemniaków,
-pierogów,
-sosów,
-zup.
Prażona cebula jest także nieodłącznym składnikiem kuchni azjatyckiej, zwłaszcza tajskiej i wietnamskiej. Jednak w tej kuchni cebulka prażona przygotowywana jest w inny sposób, niż w kuchni europejskiej. Podstawą prażonej cebuli jest szalotka i nie stosuje się mąki.

Przepis na domową cebulkę prażoną

Cebulę prażoną można samodzielnie przygotować w domu, nie jest to trudne, ale czasochłonne. Potrzebne składniki to:

-cebula,
-mąka,
-sól,
-olej.
Przyjmuje się, że na jedną cebulę należy wykorzystać jedną łyżkę mąki. Cebulę należy najpierw pokroić w kostkę, następnie wymieszać z mąką, do której można dodać ulubione przyprawy, np. oregano, curry. Cebuli nie wolno wcześniej solić, ponieważ stanie się miękka i straci swoją chrupkość.

Cebulę należy smażyć w głębokim oleju, najlepiej w woku lub rondelku. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany. Po dodaniu cebuli należy zmniejszyć temperaturę i prażyć ją jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż osiągnie złoto brązowy kolor. Potem należy wyciągnąć ją łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku.